IMG_20200917_212738_188.jpg

Muutamia kertoja olen saanut kyselyä että kuinka kakkupohjani on niin tasainen ja onnistuneen näköinen. Laitan nyt ohjetta kuinka itse kakkupohjan teen.

En edes muista milloin viimeksi olisin tehnyt kakkupohjan millään muulla ohjeella kuin 0.7 suhteella kananmuniin. Sillä vaan onnistuu aina, eikä pohja ole koskaan ”lässähtänyt” kuopalle. Tärkeintä on vatkata kananmunat ja sokeri kunnolla, sekä käyttää huoneenlämpöisiä raaka-aineita.

Ennen kananmunien punnitusta tietysti mietin monelleko hengelle täytekakku olisi tarkoitus riittää. Yksi kanamunan, keskimäärin 50 g, riittää 2,5-3 hengelle, riippuen muista tarjottavista. Haluan kyllä aina tehdä reilun kokoisen, kun en kestä ajatusta että se loppuisi kesken tai ei ole mitä ottaa lisää :)

Kakkupohjan ohje:

Kananmunat punnitaan, g. Lisätään sokeri, jonka määrä lasketaan: 0.7 x kananmunien määrä, g. Vatkataan todella hyvin. Kun taikinalla valutetaan pinnalle kahdeksikko, niin se pysyy hetken näkyvissä. Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään. Vehnäjauhojen ja perunajauhon määrä on yhteensä grammoina sama kuin sokerin määrä. Tästä määrästä 1/5 osa käytän perunajauhoja. Leivinjauhetta käytän 0.5 tl kun kananmunia on alle 200 g, 1 tl kun kananmunia on 200-350 g ja siitä yli niin käytän 1.5 tl.

Sekoitan jauhot huolellisesti ja sihtaan ne siivilän kautta sokerimunavaahtoon muutamassa osassa. Taikinaa vatkaan pienellä nopeudella vain sen verran että jauhot on sekoittunut joukkoon.

Paistan kakkupohjan aina säädettävällä reunavuoalla, joka on pellillä leivinpaperin päällä. Reunavuokaa on koskaan voitele tai jauhota. Koon säädän sen mukaan, minkälaisen kakun olen tekemässä, minkälaisen tilan koristeet vaativat. Keskimäärin 400 g kananmunaa, niin vuoan koko on halkaisijaltaan 24 cm. Tämän kokoista kakkupohjaa paistan +175 asteessa noin 40 min. Puolen tunnin kohdalla laitan leivinpaperin vuoan päälle.

Paiston jälkeen pudotan pellin kakkupohjan kanssa noin 30 cm korkeudelta, yleensä tuolille jossa sanomalehti tai pyyhe alla. Tällöin kakkupohjasta lähtee heti kuumana turhat ilmakuplat pois, jolloin pohja ei lässähdä jäähtyessään.

Leipoessani punnitsen melkein kaikki raaka-aineet, niin punnitseminen kakkupohjankin teossa on ihan rutiinia. Ei tartte desilitran mittoja ettiä ja mitata niillä. Joskus niissäkin on yksi desilitra silloin kun mitta on ihan täynnä ja joskus sen yhden desilitran mittaraja on puoli senttiä mitan yläreunan alapuolella.

Kakkupohjan ohjeita on monia, esim. kaikki määrät mitataan kupilla. Ja kun sen oman hyvän tavan löytää ja sillä onnistuu, niin mitäs sitä ohjetta muuttamaan :)