Vähän vaihtelua ja väriä tavallisiin sämpylöihin. Ja kyllä tuo punajuuri hyvin sämpylään sopii. 

Punajuurisämpylät:

5 dl vettä

2 tl suolaa

3 rkl siirappia (tai sokeria)

1 pss kuivahiivaa

12 dl rouheisia sämpyläjauhoja (tai 10 dl täysjyvä/vehnäjauhoja + 2dl leseitä)

1 dl oliiviöljyä (tai rypsiöljyä tai margariinia)

4 keskikokoista etikkapunajuurta soseutettuna

 

Sekoita reilusti kädenlämpöiseen veteen suola, siirappi ja punajuurisose. Ennen kuin lisäät jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva, niin tarkista että neste on sen +42 astetta eli reilusti kädenlämpöinen. Lisää jauhoja vähän kerralla ja vaivaa välillä hyvin sekaisin. Lisää lopuksi öljy ja vielä hyvin vaivataan. Taikinan annetaan kohota, lämpöisessä ja vedottomassa paikassa, pyyhkeellä peitettynä ainakin 30 min.

Jauhotetulla pöydällä vaivataav taikinaa ja jaetaan 25 osaan. Niistä pyöritellaan sämpylöitä ja laitetaan pellille, leivinpaperin päälle kohomaan pyyhkeen alle noin puoleksi tunniksi.

Voidellaan sämpylät huoneenlämpöisellä vedellä tai vesi+siirappiseoksella ja paistetaan 225 asteessa noin 12 min. Kiertoilmalla 200 astetta ja 10 min.

 

Tuossa kuvassa sämpylät on leipävuoassa, jonka löydön tein samalla kuin kirjat ja maustepurkit. Vuokaa vähän huonosti näkyy (tulee kyllä joskus myöhemmin näkymään, jonkun leivonnaisen yhteydessä), mutta se on Sky-line Bakeloyn vuoka valmistettu Englannissa.