Blogissani pääasiassa keskityn leivonnaisiin, mutta nyt päätin, että joitain ruokajuttuja kirjoittelen. Ruuanlaitto on jokapäiväistä, ja teen aikalailla niitä tavallisia arkiruokia, joista en tänne kirjoittele. Mutta niitä enemmän aikaa, vaivaa ja suunnittelua vaativia ruokia julkaisen sillontällön.

Melkein viisi vuotta sitten kävin ensimmäisen kerran Italiassa, jonka jälkeen oli aivan pakko ostaa itselle pastakone. Ja eihän sitä itse tehtyä tuorepastaa parempaa saa. Kokemus on opettanut, että tuorepastan teossa paras jauho on durumvehnäjauhot ja taikina vaivataan yleiskoneella. Olen kyllä kokeillut käyttää tavallisia vehnäjauhoja, mutta pastasta ei tule niin hyvää. Ja olen myös taikinan vaivannut käsin, mutta on pakko todeta että parempaa taikinaa tulee, ja paljon helpommalla pääsee kun käyttää yleiskonetta.

Taikina:

  • 6 dl durumvehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 3 kananmunaa
  • ½ dl oliiviöljyä
  • kylmää vettä
  •  Lisäksi sekaan voi laittaa makua ja väriä antamaan esimerkiksi pestoa, tomaattipyrettä ja yrttejä.


Laita yleiskoneeseen jauhot ja suola. Sekoita hetken että suola sekaantuu tasaisesti. Laita kanamunat ja oliiviöljy (sekä makua / väriä antava raaka-aine)  koneeseen ja laita kone pyörimään. Koneen annetaan käydä 10 minuuttia ja samalla lisätään kylmää vettä tarpeen mukaan. Taikinasta pitää saada yksi kiinteä taikinapallo. Vettä ei kannata paljoa kerralla lisätä, vaan vaikka 1 ruokalusikallinen kerralla ja antaa koneen käydä ja katsoa muotoutuuko taikina kiinteäksi palloksi. Kun yleiskone on pyörinyt vähintään sen 10 minuuttia ja taikina on yhtenä pallona, on taikina valmista heti pastakoneeseen. Jos ei omista pastakonetta ja kaulitsee taikinaa, niin kannattaa taikinaa pitää jääkaapissa, muovipussissa noin 30 minuuttia.

Kun taikinaa käsitellään pastakoneella ohuemmaksi, niin välillä kannattaa pikkasen hieroa levyn päälle durumvehnäjauhoja. Tällöin suikaleet pysyy paremmin irtonaisina. Kun levyt on sopivan ohuita ja suikaloitu haluamaan kokoon, niin suikaleet kannattaa levittää irtonaisina vähän jauhotetulle pyyhkeen päälle. On hyvä antaa niiden vähän kuivahtaa, noin tunnin ja välillä vähän pöyhiä erilleen toisistaan.

Tuorepasta keitetään isossa kattilassa, jossa on paljon kiehuvaa vettä ja ripaus suolaa. Keittoaika vaihtelee 2-3 minuuttiin, suikaleiden koosta riippuen. Kuvassa on paksumpia suikaleita, joiden keittoaika on 3 min ja uhuemmille riittää 2 min. Keittämisen jälkeen vesi valutetaan hyvin pois ja sekoitetaan loraus oliiviöljyä sekaan.

Muista että tuorepasta ei odota ruokailijaa!