Eipä enää kannata hankkia monen kokoista pyöreää ja neliskanttista kakkuvuokaa kaapin täytteeksi. Säädettävällä reunavuoalla saa tehtyä helposti erikokoisia, joko pyöreitä, tai toisella vuoalla neliskanttisia kakkupohjia. Ja niiden käyttö on helppoa, kun vaan vatkaa taikinavaahdon kunnolla.

Kakkupohjan ohjeita on useita, mutta itse käytän ohjetta, jossa punnitaan raaka-aineet.

6 munan kakkupohja:

  • 300 g kananmunia
  • 210 g sokeria
  • 210 g jauhoja, jossa on 40 g perunajauhoja ja 170 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Käytän tarkkoja määriä, eli kananmunat ei yleensä paina 50g/kpl, niin munien paino kerrotaan 0.7, niin saadaan sokerin määrä (g) ja sama määrä on jauhoja (g). Jauhoista 1/5 osa painosta käytän perunajauhoja ja loput vehnäjauhoja.

Leivinjauhetta käytän alle 4 munan kakussa ½ tl, 5 – 7 munan kakussa 1 tl ja isommissa 1½ tl.

Kun käytän säädettävää pyöreää reunavuokaa, niin reunan koon muutan niin että 4 munan kakkupohja on vuoan halkaisijaltaan 18 cm. Siitä sitten halkaisijaa kasvatan aina 2 cm + 1 kananmuna. Eli tuo 6 munan kakkupohja menee 22 cm vuokaan.

Reunavuoka säädetään oikean kokoiseksi ja laitetaan pellille, leivinpaperin päälle. Reunavuokaa ei saa voidella, eikä jauhottaa.

Huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vatkataan hyvin. Ei siis käytetä jääkaappikylmiä kananmunia, vaan otetaan ne muutamaa tuntia ennen jääkaapista pois. Kun vaahdolla tekee kahdeksikon vaahdon päälle, niin sen pitäisi siinä hetken näkyä. Silloin se on hyvin vatkattu. Siivilöidyt kuivat aineet lisätään joukkoon varovasti, käyttäen taikinalastaa. Ei siis enää vatkata sähkövatkaimella, koska silloin taikina menettää ilmavuuden.

Taikinavaahto kaadetaan pellille, vuoan sisälle. Taikina pysyy siellä hyvin, eikä valu alareunasta pois, tai korkeintaan ihan vähän sitä voi sieltä näkyä.

Kakkupohjaa paistetaan +175 astetta ja 40 min (6 munan pohja). Aikaa sitten vähemmän jos pienempi tai enemmän jos isompi. Uuniluukkua ei saa mennä avaamaan ennen kuin 30 min on kulunut paistosta, ettei kakkupohjat lässähdä. Hammastikulla on hyvä kokeilla koska pohja on valmis. Tikkuun ei tartu kakusta mitään kun sen painaa kakun sisälle. Jos tikkuun jää jotain tahmeaa, niin vielä uuniin hetkeksi. Jäähtynyt pohja leikataan veitsellä reunoilta irti.

Kakkupohjan kannattaa tehdä täyttöä edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan. Tällöin pohjaa on parempi leikata, eikä murene niin paljoa.

Kuvissa olevista kakkupohjista syntyi täytekakut, joissa on koristeena kakkukuvat. Niistä sitten juttua seuraavaksi.

Säädettäviä reunavuokia saa ostettua Best Baken myymälästä, tai nettikaupasta.