Jouluinen suklaajäädyke
Ohje on otettu 200 suklaaunelmaa kirjasta.

  • 1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
  • 2 rkl sherryä (voi jättää pois)
  • 125 g rusinoita
  • 125 g kuivattuja luumuja
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 2 dl tummaa muscovadosokeria
  • 4 kananmunaa eroteltuna
  • 5 ¾ dl kuohukermaa
  • 125 g tummaa suklaata


Laita kattilaan appelsiinin mehu ja kuori, sherry, rusinat, luumut ja piparkakkumauste. Itse en käyttänyt sherryä, joten lisäsin vielä ½ appelsiinin mehun. Keitetään 3-5 min, kunnes rusinat ovat pulleita. Soseutetaan.

Sokeri ja munankeltuaiset vatkataan paksuksi vaahdoksi. Vatkataan kerma. Yhdistetään vaahdot varovasti sekaisin.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahto varovasti toiseen vaahtoon. Lisää sekaan raastettu suklaa ja rusina-luumusose.

Vuoraa noin litran vuoka kelmulla tai käytä silikonivuokaa. Kaada seos vuokaan ja anna olla pakastimessa vähintään 6 h. Kun jäädykkeen käärii kokonaan kelmuun, niin säilyy pakastimessa hyvänä useamman päivän.

Ota jäädyke pakastimesta noin puolta tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin. Kumoa tarjoiluvadille.


Tällaista jäädykettä tarjoilin joulunajan kahvipöydässä. Ja sopii hyvin jälkiruuaksikin. Itse pidän rusinoista ja luumuista, niin tämä oli kyllä hyvää! Näistä joulunajan tarjottavista piisaa vielä monta juttua.