Karppaajansämpylät, kai näitä voi niiksi sanoa. Sämpylöissä on paljon maapähkinää, siemeniä, kananmunaa ja kreikkalaista salaattijuustoa (”fetaa”). Tämä resepti on omaa tuotekehitystä, ja aika lailla hyvä sellainen. Kotiväki ainakin tykkää. Näitä on leivottu jo muutaman kerran, nopsaa ne pakkasesta häviää.

Maapähkinä-juustosämpylät

n.32 kpl

  • 5 dl vettä
  • 200 g maapähkinöitä
  • 200 g auringonkukansiemeniä
  • 150 g pellavansiemeniä
  • 650 g sämpyläjauhoja (esim. Sunnuntain rouheinen sämpyläjauho)
  • 50 g rypsiöljyä
  • 2 rkl siirappia
  • 2 pss kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 4 kananmunaa
  • 1 prk (200 g) salaattijuustoa

Voiteluun

  • 1 dl maitoa
  • 1 rkl voita

Rouhi maapähkinät ja puolet auringonkukansiemenistä pieneksi rouheeksi, vaikka sauvasekoittimella. Valuta juustosta neste pois.

Laita pähkinärouhe, siemenet, suola, kuivahiiva ja puolet jauhoista yleiskoneeseen, jossa taikinakoukku. Sekoita hetki, jotta hiiva sekoittuu jauhojen sekaan.

Lämmitä vesi reiluksi kädenlämpöiseksi.

Laita yleiskone pyörimään ja lisää sekaan vesi, öljy ja siirappi. Kun taikina on sekoittunut, lisää kanamunat ja juusto murusina. Anna koneen pyöriä ja lisää loput jauhot. Tämän jälkeen kone saa vaivata taikinaa aika hiljaisella nopeudella 8 minuuttia. Omassa koneessa nopeudella 2, kun asteikko on 1-12.

Seuraavaksi taikina saa levätä ja kohota tunnin ajan. Tämän jälkeen leivo sämpylöiksi ja anna hyvin kohota. Itse kohotan kiertoilmauunissa, neljä peltiä kerrallaan liinalla peitettynä, lämpötilan ollessa alle 40.

Voitele sämpylät lämpimällä maito-voiseoksella, tai voitelun voi jättää kokonaan pois.

Paista +225 astetta ja 12-15 minuuttia, kiertoilmassa 200 astetta ja 12-15 minuuttia.