Marraskuussa otin osaa Sarkan järjestämään nimikkoleivonnaiskisaan tällä pellavainen pulla ohjeella. Pellavainen pulla pääsi neljän finalistin joukkoon, mutta voiton sitten vei joku toinen leivonnainen.

Leivonnaisessa halusin tuoda esille sitä perinteistä josta kaikki pitää, ja tuoda siihen vähän lisää jotain sieltä maaseudulta. Ja kun maistajalle annetaan ihana elämys leivonnaisen muodossa, niin sen täytyy olla ehdottomasti henkilökohtainen, ei pellillinen jaettuna. Pellavainen tuulahdus pullaan.


Pellavainen pulla

  • 5 dl maitoa
  • 2 pss kuivahiivaa
  • 2 munaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 40 g pellavansiemeniä
  • 100 g mantelia
  • 1½ rkl kardemummaa
  • 1½ tl kanelia
  • 12-13 dl vehnäjauhoja
  • 200 g voita


Voiteluun:

  • 1 muna

Pinnalle:

Kreemi:

  • 2 dl vettä
  • ¾ dl vaniljakreemijauhetta
  • 2 dl vispikermaa.


Vesi ja vaniljakreemijauhe sekoitetaan vatkaimella noin 5 minuutin ajan. Kerma vatkataan vaahdoksi ja yhdistetään kreemiin. Annetaan seistä jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen käyttöä.

Marjat/hedelmät:

  • Mansikoita, mustikoita, omenoita paloina.

Suklaa:

  • Päälle raidoiksi sulaa suklaata. Näissä käytin Candy Meltsin valmiita värikkäitä suklaita.

Jauha mantelit ja pellavansiemenet hienoiksi jauhoiksi. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma, kaneli ja manteli-pellavansiemenjauho ja sekoita hyvin. Lisää jauhot, joissa kuivahiiva sekoitettuna, vähitellen ja alustamisen loppuvaiheessa pehmeä tai sulatettu, jäähdytetty voi. Alusta taikina tasaiseksi, käsistä irtoavaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
Vaivaa taikina leivinpöydällä ja leivo pitkäksi tangoksi. Leikkaa tanko 30 osaan ja pyörittele ne pikkupulliksi. Kohota pullia pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä. Painele kohonneisiin pulliin lasin pohjalla kolo keskelle. Voitele pullat munalla. Laita kreemiä noin 1 rkl pullan koloon  ja marjoja tai hedelmiä kreemin päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Sulata suklaa, vaikka muovipussissa mikrossa varovasti. Leikkaa pussin kulmaan reikä ja valuta raitoja pullien päälle.

Näihin pulliin voi käyttää täytteeksi vuodenajan mukaan saatavia marjoja ja hedelmiä, joita kotimaastamme ja maaseudultamme saa. Mukavan makean maun ja kauniin viimeistellyn ulkonäön tuo suklaaraidat päälle.
Vaikka lähestyvän joulun aikaan voisi käyttää mansikkaa ja vihreitä raitoja tai puolukkaa ja valkoisia raitoja. Pakastemansikat sekä muut pakastetut täytteet kannattaa antaa vain sulaa rauhassa ennen käyttöä. Ja jos ei ole valmiita värikkäitä suklaita, niin valkosuklaata voi elintarvike jauheväreillä värjätä tai sitten käyttää valkoista suklaata sellaisenaan.
 


*****

Jokaiselle blogini lukijalle hyvää uutta vuotta 2012!

Sekä leivontailoa jokaiseen päivään!

*****