Ja lisää pieniä kahvikakkuja. Tämä Vanha hyvä piparkakkun ohjeen olen saanut ammattikoulussa, jossa sitä tehtiin joulun aikaan. Sen jälkeen sitä olen monen monta kertaa tehnyt ja mielestäni se on yksi parhaimmista kahvikakuista.

Vanha hyvä piparkakku

  • 2 dl fariinisokeria (myös tavallinen sokeri käy)
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl siirappia
  • 4 rkl voisulaa
  • 4 dl kermaa (vispi tai kuohu)
  • 2 tl soodaa
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl inkivääriä
  • 1 rkl hillottuja appelsiinin kuoria (itse jätän nämä pois)
  • 2 rkl rouhittuja pähkinöitä (käytin murskattuja mantelilastuja)
  • 7 dl vehnäjauhoja


Sokeri ja munat vaahdotetaan. Lisätään siirappia ja vähän jäähtynyt voisula ja sekoitetaan vähän. Jauhojen joukkoon sekoitetaan kaikki kuivat aineet ja jauhoja lisätään taikinaan vuorotellen kerman kanssa, samalla sekoitetaan.

Voidellussa, korppujauhotetussa kakkuvuuassa paistetaan 150 asteessa, noin 1-1½h. Hammastikulla on hyvä kokeilla kypsyyttä. Tikku painetaan kakun sisään ja jos siihen ei mitään jää, niin kypsää on.

Tein taas neljä pientä kakkua ja taikina määrä oli oikein sopiva. Neljälle pienelle paistoaika oli noin 50 min.


Pitäisi kokeilla jauhotukseen jotain muuta kuin korppujauhoja, kun ainaskin näihin kakkuihin korppujauhot jäi ikävästi näkyviin. Joskus olen kokeillu leseitä ja kookoshiutaleita tavallisen kokoisiin kakkuihin ja ne oli ihan hyvä vaihtoehto, mutta näihin pieniin vuokiin ne ei oikein käy. Vuokien kuviot menee niin umpeen leseillä. Mutta ei se makua huononna vaikka vähän korppujauhot näkyy. Yhtä jo maisteltiin, pari menee pakkaseen jouluun asti ja yhden taidan viedä ystävälleni.